Të Paekspozuarit- “Maska e një koncesioni”, Qeveria llogaritare e oligarkëve
25.02.2016 23:40
Përditesuar: 25/02/2016, 23:40

“Maska e një koncesioni” ishte  titulli i emisionit të »Të Paekspozuarit« këtë të enjte,  ku u  diskutua Partneriteti Publik Privat i mbledhjes së TVSH-së.

Të ftuar në studio përballë gazetarit Ylli Rakipi ishin Anastas Angjeli deputet i PS-së, Genc Ruli deputet i PD dhe Zef Preçi, ekspert i ekonomisë.

                                Deklaratat kryesore në emision

Maska e një koncesioni- qeveria llogaritare e oligarkëve

Zef Preçi: Qeveria llogaritare e oligarkëve

Genc Ruli: Rama paranojak

Genc Ruli: Fituesi i sterilizimit është klient i zotit.Rama

Anastas Angjeli: Duhet transparencë për koncesionet

Anastas Angjeli: Koncensioni i TVSH-së nuk garanton rritjen e të ardhurave

Zef Preçi: Qeveria të vendosë një moratorium mbi koncesionet dhe të frenojë oligarkët

Genc Ruli: Përse koncesionohen shërbime jo prioritare?

Genc Ruli: Përse koncesionohen shërbime qe ecin mirë?

Genc Ruli: Kompania nga Hong Kongu do ta kryejë në Shqipëri për herë të parë këtë aktivitet

Genc Ruli: Tenderat fitohen nga kompani të deputetëve

Genc Ruli: Ky koncesion i lë të dhënat e biznesit në dorë të privatit

Genc Ruli: Të dhënat e biznesit janë monopol i shtetit

Zef Preçi:  Qeveria po krijon monopole me ligj

Genc Ruli:  Rama të pezullojë dhënien e koncesioneve

Genc Ruli:  Të mos guxojë të japë koncesion

Anastas Angjeli: Ka gjëra që duhen rregulluar urgjent

Genc Ruli:  Kjo qeveri, më e çordoditura dhe jo transparentja që kemi njohur

Genc  Ruli:  Kjo qeveri,  me më shumë  skandale

Zef Preçi: Kjo qeveri, vazhdim i qeverisë së mëparëshme

Anastas Angjeli: Është momenti që qeveria të kthejë fytyrën te rritja ekonomike

Zef Preçi: Rama llogaritar i bizneseve

                         Intervista minutë pas minute

Rakipi:Jemi te një koncesion shumë i çuditshëm. Marrja me koncesion i TVSH-së, 20 përqindëshit, thamë që e ngatërrojnë këtë, deri edhe biznesmenë e ngatërrojnë me televizionin. A mund të shpjegohemi Zoti.Preçi, çfarë është ky koncesion, çfarë është propozimi i pakërkuar i kompanisë? Kemi dy elementë që shqiptarët e kanë shumë të vështirë ti kuptojnë, propozimi i pakërkuar i kompanisë.Nuk di si ta thuash, nuk përkon me shqipen.

Preçi:Ndoshta është momenti të sqarojmë fillimisht, prokurimin, raportin me konçesionet, me Partneritetin Publik Privat dhe të drejtat ekskluzive të shtetit. Në terminologjinë juridike përdoret prokurimi dhe të gjitha këto janë forma të prokurimit. Shteti për të plotësuar nevojat për mallra dhe shërbime prokuron fonde, pasuri publike dhe të drejta ekskluzive. Dallimi nëse kemi të bëjmë me prokurim të mirëfilltë apo me koncesion, me dhënien e një të drejte apo pasurie publike ka 2 elementë. Legjislacioni ynë thotë, që nga njëra anë është burimi i financimit. Nëse vihen terësisht para publike kemi të bëjmë me prokurim.Janë dy elementë, burimi i parave dhe risku.

Rakipi: Nëse mua qeveria me jep para nga buxheti i shtetit, quhet prokurim.

Preçi: Po, ky quhet prokurim.Nëse të jep pjesërisht para dhe ti investon paratë e tua dhe merr risk, që do të thitë e ardhmja jote, kthimi i kapitalit varet si do të ecë biznesi, në këtë rast kemi të bëjmë me koncesion.

Rakipi: Pra nëse shteti më jep diçka. Ok nuk më jep para,  por unë paratë e mia i vë në dispozicion të një pune.

Preçi: Kemi të bëjmë me koncesion.

Rakipi: Në Shqipëri thoni ju kemi të bëjmë me një formë të fshehtë

Preçi:Jo kjo është formë e njohur. Çfarë është PPP që diskutohet sot. Nëse një shërbim i deri sotëm, siç është procesi i transmetimit të të dhënave nga çdo biznes tek serveri qëndror i Tatimeve e kryen shteti me paratë e veta dhe e ofron këtë shërbim, deri sot ka qenë publik, i tenderuar herë me prokurim të drejtëpërdrejtë, herë me konkurencë, në thelb kemi të bëjme me shërbim publik. Në momentin që për këtë shërbim ofrohet një operator privat pjesëriosht ose plotësisht, kemi të bëjmë me partneritet. Domethënë, një shërbim që deri sot ishte publik, ndahet dhe jepet bashkarisht tek privati. Në këtë rast kemi të bëjmë me partneritet publik-privat.

Rakipi: Këtu janë 100% paratë publike?

Preçi: Mundet që pjesërisht të investojë dhe privati, por në thelb ofrohet një shëbrim që bëhej vetëm me para publike ose kompani  private të pajtuara nga shteti. Nuk ka ndryshuar gjë e madhe. Gjithë zhurma që bëhet  në thelb ka të bëjë me faktin që bëhen llogaritje të cilat kundrejt një investimi minimal të një firme private i jepet një e drejtë shfrytëzimi dhe i jepet përqindje mbi rritjen që nuk varet, nuk ka lidhje teknologjia e përdorur me rritjen ekonomike që ofron vendi. Nuk ka lidhje të drejtpërdrejtë rritja e TVSH-së me teknologjinë e përdorur.

Rakipi: Mund të shpjegojmë çfarë do të bëjë kompania  e huaj nga Hong Kongu?

Preçi:Qeveria  në emër të shtetit është brenda të drejtës së vet kushtetuese, që në zbatim të kuadrit ligjor ti ofrojë operatorëve të huaj dhe vendas në formën e kompanive të përbashkëta, në formën e prokurimit, në formën e koncesionit të drejta ekskluzive, pasuri dhe fonde.

Angjeli: Kemi të drejtë që ka një sensibilizim të opinionit, gazetarisë, politikës rreth çështjes së koncesionit deri  në shndërrimin e saj në një gogol. Kam përshtypjen që kjo vjen nga disa faktorë, nga mungesa e njohurive dhe e një kulture të re që tashmë është futur në pjesën e dytë të koncesionimit që është PPP. Dhe së dyti vjen nga prekja e interesave. Së treti vjen sepse mendohet se këtu ka përfitime dhe interesa në kryerjen e këtyre. Që ta sqarojmë këtë,  mendoj se opinioni duhet të dijë se kocesioni nuk është një fenomen i ditës së sotme.  Në Shqipëri ligji i parë i koncesioneve është bërë në 1995, që nga ’95 në një formë apo në një tjetë ky ligj është përmirësuar 13 herë nga ajo kohë. Në 1998 ky mori formën e një ligji që quhej ligji i privatizimit të sektorëve strategjik ku përfshihen edhe koncesionet. Në 2013-2015 u avancua te ligji i koncesioneve. U avancua në futjen e koncesionimit apo PPP në pjesën  e shërbimeve dhe është një fenomen sa kohë që koncesionimi ka që me lindjen e kapitalizimit si metodë, vetë pjesa e shërbimeve është histori e 30 viteve të fundit, sidomos në Angli. Ka një proçes ligjor dhe historik të bërjes së kësaj. Pyetja që duhet të shtrohet, këto koncesione që bëhen janë kushtetuese dhe ligjore? Pastaj fillojme me efektivitetin e tyre. Janë kushtetuese sepse bazohen në Kushtetutë dhe aktet ligjore, kjo çështja e parë. Që ne të mund të gjykojmë duhet të themi dy gjëra.

Rakipi: Ju mbroni qeverinë tani.

Angjeli: Jo nuk mbroj qeverinë.Unë do mbroj dhe kritikoj fenomenin kur nuk është i dobishëm. Ne duhet të ballafaqohemi me kuadrin ligjor pastaj për të bërë gjykimin dhe vlerësimin nëse duhet ky lloj koncesioni, a duhen kaq koncesione apo jo?Kjo është një çështje tjetër. Sepse kemi koncesionim të aseteve, të pasurive, të vlerave kombëtare, të shërbimeve. Kemi me lekë të privatit, edhe me lekët e buxhetit të shtetit.

Rakipi: The ligji dhe Kushtetuta e lejon kryeministrin Edi Rama të bëjë këtë që po bën.

Angjeli: Jo, Kushtetuta dhe ligji lejon të kryhen koncesione dhe PPP.

Preçi: Shqetësimi i opinionit publik vazhdon të mbetet sa i takon transparencës kushtetuese, mungesës së konkurencës në përzgjedhjen e koncesionarit. Nuk mund të jesh kundër koncesioneve, jemi shtet demokratik,ekonomi tregu. Shqetësimi është transparenca e pamjaftueshme, mungesa e efektivitetit, nuk prodhojnë vende pune, të mira ekonomike, eksporte. Ka një shqetësim që kuadri ligjor i vendeve si i yni ka raste që shfaq elementë të kapjes së shtetit. Ndërtohet një kuadër ligjor krejt korrekt, por që në thelb çon në favorizime të lobeve dhe grupeve që quhen oligarkia.

Rakipi: Zoti.Ruli kemi një mbirje të madhe të këtyre koncesioneve pas ardhjes së socialistëve në pushtet, ka një ndryshim ligji, u përmirësua ligji dy vitet e fundit?

Ruli: Unë në fakt këtë sqarim të fundit që bëri Zefi, këtë do doja të kapja. Pse është sot kaq shumë vëmendje nga media, publiku, kaq shumë kuptime dhe keqkuptim, pse fjala koncesion po hyn në analiza të tilla? A janë në të njëjtin ligj, po janë e njëjta gjë. Pse-ja vjen sepse kjo qeveri në zellin që ka për të mbuluar gjënë që deri atëherë e ka bërë në errësirë të plotë, mungesë të plotë transparence, mundohet të inventojë argumentat mbrojtës dhe këtu dështon dhe ekspozohet më keq. Përdorimi i fjalës PPP që ka diferencë të madhe nga koncesioni. Gjithë qeveritë paraardhëse kanë bërë koncesione, kur vij unë ka një gjë të re thotë Rama. Si u mbrojt argumenti i dytë, ata kanë bërë 164 koncesione unë kam bërë 14. Kjo nuk ka rëndësi për publiku, dallimi shumë fin që më shumë e bën doktrina juridike dhen jo ligji, midis partneritetit dhe koncesionit. Në thelb janë e njëjta gjë, një kontratë e shtetit me privatin. Koncesioni është një mënyrë më tradicionale, ku shteti atë aset publik që nuk ka mundësi ta shfrytëzojë po duhet shfrytëzuar, i thotë privatit investo ti, do më paguash një fi dhe pastaj shitja publikut. Ai ëhstë mall tregu, nafta, qymyri, kromi, energjia bëhen mbi këtë gjë.Riskun e ka 100% privati, shteti nuk fut as dorën në xhep.PPP është një fenomen edhe në Europë i dekadës së fundit, i shtetit modern, ai që quhet revolucioni i kaltër, i cili do të ngushtojë përmasën e shtetit ku shteti menaxhon çdo gjë vetë, të reduktojë qeverisjen. Iniciativat më të para i ka Suedia, vendet skandinave, anglosaksone, Nuk ka Italia, as Franca, s’kanë vendet mesdhetare. Këtë kompaninë nuk do ta gjente nga ai emigranti që punon në Milano, por nga një kompani suedeze. Pra PPP në fushën e shërbimeve është një fenomen i futur në kohët e fundit. Ne nuk guxuam se e dinim që nuk e menaxhonim dot.

Angjeli: Ju 5 shërbime i koncesionuat në 2009.

Ruli: Po 4, dhe ato treguan që nuk i menaxhon dotl. Dhe kur them në fushën e shërbimeve, po ju përmend tjetër argument të Ramës, ne do të kalojmë në PPP 1 se s’kemi para të mbulojmë shpenzimet dhe se kemi adminstratë të vogël dhe jo të keqe, jo të aftë. Përkundrazi, dy parakushtet që të bësh PPR është të kesh administratë moderne. shumë të ndershme dhe eficente. Dhe e dyta, je ti si shtet që i ke paratë dhe mbulon koston. Privati ëhstë performuesi. Ty ta tregoi që në vitin e parë, janë 100 mijë çekime që nuk janë kryer dhe raportuar si të kryera. Pra aftësia e adminstratës sonë nga 400 mijë që duhen kontrolluar. Problemi nuk qëndron në rrafshin doktrinar, ligjor. Pse bëhen komplet në errësirë totale, as në ëebsite të qeverisë nuk i ke vendimet e qeverisë për koncesione deri sot, s’ka qenë kjo praktikë më parë.I kishe të gjitha.

Rakipi: U përpoqëm të bëjmë një krahasim  mes PPP të shpallur në momentin e fundit dhe koncesioneve të përdorura këto 14 vjet. Bashëkfolësit shpejguan se kjo është një përpjekje e Zotit. Rama për të bërë një gjë të re, më të bukur sesa është bërë vitet e kaluara. Është edhe ajo ndarja ndryshe nga një koncesion, paratë pulike merren nga privati, në PPP, dhe fitimet e tij janë të mëdha.

Preçi: Kemi të bëjmë me nje formë që shmanget ligji i prokurimit publik, bëhet një prokurim afërsisht i drejtëprëdrejtë, shmaget ligji i prokurimeve dhe jepet në periudha kohe që e tejkalojnë dukshëm mandatin e qeverisë.

Angjeli: Nga pikpamja ligjore çdo gjë është e rregulluar nga ana ligjore, kjo nuk është diçka e re që e ka sjellë kjo qeveri në Europë dhe botë. Me këtë nuk dua të them që meqë e kishte bërë qeveria e mëparshme, po e bën dhe kjo qeveri. Ke koncesionin e pullave markimin e karburanteve, ke Rapiskanin që e ka bërë qeveria e mëparëshme, nuk flasim për shpikje të kësaj qeverie. Ajo që duhet të na shqetësojë ne janë çështjet që, a kanë risk këto koncesione, a ka analizë të riskut? Se po koncesionojm, a ka transparencë të plotë? Nëse ka elementë të tillë ne duhet të japim mendimin tonë dhe do të japim edhe ndonjë rekomandim, ndonjë zgjidhje si të përmirësohet puna.

Rakipi: Ne do ta bëjmë këtë, po do ta bëjmë sipas një rregulli që mendojmë se është më e mirë për shikuesin, marrim këtë tender.Kush nga ju më shpjegon si lindi ideja dhe si u rrit ideja për tenderin e TVSH? Angjeli ju duhet të jeni i informuar.

Angjeli: Kam bërë 10 investime strategjike si Ministër, kam bërë koncesion që sot janë marketingu më i madh që i bëhen Shqipërisë në fushën e investimeve.

Rakipi: Çështë ky koncesion, a ke biseduar ti me Kryeministrin?

Angjeli: Së pari ky koncesion është në fazë diskutimi në forma të ndryshme dhe në parlament nuk ka ardhur. Së dyti që kështu siç po transmetohet në publik ky koncesion kam përshtypjen që është ekzagjeruar, është dhënë ideja sikur do të koncesionohet mbledhja e tatimit mbi vlerën e shtuar. Është koncesion teknologjik, një tjetër të kësaj forme Shqipëria ka bërë…Kemi të koncesionuar serverin e tatimeve. E di ti që sot është i koncesionuar nga austriakët serveri i tatimeve? Nuk po diskutoj a është e mirë apo e keqe, a është eficente? Mund të mos jetë efiçente fare dhe ti dëmtojë tatimet.

Rakipi: PPP teknologjik, që do të thotë një kompani do të vërë në shërbim të taksa-tatimeve një aparat, pajisjet për të dhënë vlerëisme më të qarta, më të thella.

Angjeli: Ata siç kanë bërë teknologji tjetër duan të bëjnë edhe këtë, ça duhet të diskutojmë është: Mëë mirë ta bëjë privati këtë, duhet a nuk duhet? Kemi edhe rekomandimet e BE. E dyta, a është më mirë ta bëjnë 5 më të mirët e Shqipërisë dhe unë ti rekrutoj, të jenë punonjës të shtetit këta dhe  ta bëjnë me më pak lekë.

Rakipi: E di pse se bëra këtë pyetje se një Ambasador i perëndimit po më pyeste i habitur çështë kjo?

Angjeli: E dyta mbasë është më mirë ta bëjë publiku.

Preçi: Sistemet e teknologjisë së informacionit që përdoren për transportim në distancë të të dhënave nga kompania te serveri qëndror tek Drejtoria e Përgjithshme e Tatimeve janë të ndryshme. Detyra e tyre është të transferojnë të dhënat online. Transmetimet online është teknologji e avancuar, problemi është a është prioritet, a është koha, a i duhet vendit a është i nevojshëm? Se nëse Ministri thotë nuk funksionon administrata se nuk kemi njerëz të mjaftueshëm, përgatiti. Nëse sistemi austriak është i vjetër bëje më modern, investo s’ka asnjë pengesë.

Ruli: Si lindi koncesioni, kjo është gjëja. Ne edhe në statusin e ekspertit, edhe në statusin e një njeriu që ka përvojë në menaxhim, pyesim: Ke gjithë këto koncesione që po jepen, ajo që më tingëllon e çuditshme, bizare dhe që vë ne siklet Kryeministrin është pse more zotëri në shërbimet që nuk janë prioritare, ose në shërbimet që mblidhen më mirë se të tjerët. TVSH mblidhet më mirë se çdo taksë tjetër, ça nevoje ulëriti që Hong Kongu të thoshte të ndihmoj unë për këtë sistem? Ndryshe nga miniera që do të harxhosh dhe shteti nuk ka takat, shërbiemt shteti i ka menazhuar vetë. Vërtetë në sektorin e shëndetësisë ajo që ulëret  në Shqipëri lështë mungesa e chek up për moshën e tretë? Jo, atëherë pse ti i hedh paratë në një sektor që nuk është primar? Vërtetë ulërima që ka shërbimi jonë spitalor qenka tek sterilizimi që janë harxhuar 12 mln euro nga Banka e Këshillit të Europës? Jo. Atëherë pse jep edhe 100 mln të tjera koncesion, ti ke nevoja më thërritëse, nuk do prisje që të të vinte ofertë e pakërkuar për shërbime. Për shërbime je ti që e konstaton se ku të çalon shërbimi,pse se bën me nëpunësa shteti po ja jep privatit?Ky quhet ofertë e kërkuar, e ke në treg, vendos kriter që firma që do vij të ketë 3 eksperienca, a mund të jetë firmë që menaxhon Suedinë apo Norvegjinë, po jo të vij firma e regjistruar në Berat, në Milano, pavarësisht se ai martohet me një kompani të huaj. Problemi është të gjithë njerëzit, thonin TVSH ka ecur mirë, s’ka qenë problem, more Crows Agjent, s’bërë gjë.

Rakipi: Propozim i pakëkruar qenka e kërkuar në mënyrë të fshehtë, qenka kërkesë e fshehtë. A mundet shteti të kontrollojë këto shërbime. Kjo administratë  e dobët që na detyron të vrapojmë, të japim PPP dhe koncesione të panumërta si do ti kontrollojë?

Ruli: Nga përvoja ime ato 164 që përmendi në kohën e PD, nja 100 janë bërë në kohën që isha unë Ministër dhe ato ishin koncesione në fushën e energjitikës, në 99 përqind një situatë emergjente, situatë krize energjetike. Bëmë që nga kapitali shqiptar që po mos të ishte investuar do bëjë sufllaqe, Benza. Janë 800 mln euro që janë investuar, unë nuk kam guxuar ta bëj. Në fushën e shërbimeve është bërë pulla fiskale, ke markimi i karburantit të përmirësonte cilësinë, shmang kontrabandën. Asgjë s’ka ndodhur se administrata nuk e kontrollon. Rapiskani, siguria në kufi, mos të ketë futje arme, droge.Kostoja është e pamasë, shërbimi nuk mbulon vendin. Ky njeri që vjen si rilindas nuk duhet të nguteshe me koncesione në shërbime. Marrëveshjen me Crown Agent, e shiti si sukses i doli dështim.

Preçi: Përgjithësisht vijnë kompani nga larg, janë kompani fantazëm si kompania e Spitallës dhe rrugës ndrtshon pronësia.

 Rakipi: Di ndonjëri nga ju diçka rreth kompanisë që ka bërë propozimin e pakërkuar për koncesionin e TVSH, ka shumë pak info.

Ruli: Dimë që nuk është marrë asnjë herë me këtë gjë.

Rakipi: Edhe pse e aplikojnë nordikët, për këtë lloj shërbimesh kjo kompani e eksperimenton për herë të parë në Shqipëri.

Preçi: Shqetësimi ndërkombëtar dhe publik në fillim kundërshtohet nga qeveria, thuhet diçka nëpër dhëmbë dhe më pas qeveria nuk thotë jo, pastaj del FMN që thotë është kërcënim. Ka vetëm deklarime të shkëputura. Vetëm 55 koncesione kontrollojnë 7përqind të GDP-së.

Rakipi: Pse ka vajt në Hong Kong?

Angjeli: Nuk merremi me atë, a është kjo kompani, jemi në stadin që qarkullojnë fjalë.Tenderi nuk është bërë akoma, mundet të dalë ndonjë kompani tjetë riftuese dhe më pas do thuash po kjo nga doli.Sa kohë nuk është zhvilluar tenderi nuk kemi fitues, nuk kemi të drejtë të paragjykojmë kush është fituesi. Jo se është i mirë, nuk e njoh fare se njoh kompaninë.Po sikur mos të vij në parlament? Mos më kërko llogari për punën e tjetrit. Ne nuk mund të deklarohemi për një gjë që nuk ka ndodhur.

Preçi: Shqetësimi i publikut, autoriteti i pakufizuar i qeverisë, s’ka transperencë rezultare me risk për periudhat që vijnë.Duhet pranuar se shumica e kontratave janë të kopsitura, kontestimet janë të pamundura, veprime të nxituara rrezikojnë kompromentimin e të ardhmes, jo vetëm efektin në ekonomi-financa.

Ruli: Janë borxh i fshehur.

Rakipi: Pas çdo PPP dhe koncesioni fshihet Kryeministri, vëllai përfaqësues.

Ruli:Vë re shqetësimin e mediave investigative, në këtë botë ku informaiconi nuk është i vështirë çdo lloj e dhëne. Ish-kompaninë që merrr 35 tendera në një vit. Sa e ruan veten zyrtari për të qenë i lidhur edhe ligjërisht? Ti ke një mori kontratash që përfitohen nga një klientelë e përzgjedhur o të afërmit e deputetëve ose të deputetëve që janë tërhequr. Ai nuk ka humbur ndikimin, në këtë klimë që po ndodhin gjërat dukshëm, të vjen dyshimi ça janë këto lloj koncesionesh që mbrohen me ligjin e modernizimit, se më parë thotë Kryeministri vinin nga pylli. Ky shtet modern pse nuk sheh transparencën, të dalë zoti.Beqaj, deri në nëntor 2013 ka qenë forma e politikës që ulërin kundër koncesioneve. Sidomos me ofertën e pakërkuar, në vend që të dilnin të thoshin të ardhmen në qeveri mendojmë ta zhvillojmë në PPP, kemi marrë autoritete të mira konsultimi, ndoshta mund të bëjmë disa koncesione në transport, shëndetësi apo edhe tatime dhe po bëjmë studime.Ditën që mbarojmë, hapin garën, kompani botërore me eksperiencë.Derisa nuk është bërë ky proces, çdo dyshim është i legjitimuar. Kryeministri çdo pyetjeje i përgjigjet duke u anashkaluar, duke kaluar në një pyetje tjetër. Jam pjesë e opinionit, mund të di më shumë nga qeverisja dhe kam dyshime.

Rakipi: Po marr një element që e kam përmendur disa herë, po marrim një koncesion që e kanë bërë të dy palët, Rapiskan.Kontrata e socialistëve kishte se nëse lekët nuk vinë, kompesohen nga buxheti.Pas kontratës së re që do ti merrte shtetit 200 mln euro, kompania mëmë u zhduk, shiti 50 përqind të aksioneve një emri të panjohur, i shfaqur si spital dhe ja shiti 490 lekë të vjetra 49 përqind të aksioneve. I jepte 7 mln euro në vit një njeriu që ta ka blerë këtë, për 5 mijë lekë të vjetra, kjo është kriminale.

Preçi: Ky është rasti që duhet hetuar, mënyrat  e penetruar të kapitalit të huaj me kontroll oligarkik është përmes familjarëve, karakteristike për Afrikën, në Amerikë Latine. Lobimi politik kalon nëpërmjet figurave vendimarrëse. Ajo që mund të thuhet si instrumente penetrimi.

Rakipi: Nëse vëllai im është duke punuar në SHBA dhe Kanada apo Angli dhe unë befas bëhem Kryeministri në vend të varfër. Vëllai vjen i pari, është qartë kjo.

Preçi: Problemi nuk është thjesht cënimi i të drejtave publike dhe pasurimi i një familje, të gjitha kompaninë e huaja raportojnë te shërbimet sekrete dhe mundet që një pjesë e elitës do të mbetet peng e një çorbe që ka gëlltirur. Ruajnë, rrezikojnë të kapin elitën e vendit.

Angjeli: Fakti që është krijuar një klimë e tillë kërkon transperencë, duhet të jemi transparentë, duhet të bëhen transparente.

Rakipi:Ti je anëtar i rëndësishëm i parlamentit, je nënkryetar, je njeri i rëndësishëm i Komisionit të Ekonomisë, në 500 mln euro koncesione në shëndetësi, sa kanë ardhur te ty për tu diskutuar?

Angjeli: Asnjë nuk ka ardhur, sepse kuadri ligjor..

Rakipi: Ja kë kërkuar Kryeministri?

Angjeli: Kemi votuar në parlament që këto koncesione i miraton Këshilli i Ministrave, do të shkoj ta marrr me zor nga sirtari? Ka bërë aleati i qeverisë, çdo deputet ka nismë ligjore, problemi që shtrohet kjo nismë ligjore që ka ardhur në parlament. Ka ardhur një nismë ligjore që rregullon ose pretendon 2 gjëra, rritjen e transparencës dhe zvogëlimin e riskut dhe kufizon mundësinë që dhënien e PPP apo koncesioneve me një afat të caktuar, me buxhetin e shtetit të vinë në parlament. Nëse vjen një lligj në parlament nga LSI,PS, PD dhe më bind që rrit transparencën që ushtron një kontroll më të mirë të financave publike të shtetit tonë padyshim s’ka pse të shqetësohem, angazhohem më shumë.

Rakipi: Ti si parlamentar a mund të më shpjegosh a je dakord ti, jo me nismën e LSI dje, a je dakord z.Angjeli që 500 mln euro të prokuruar nga Ministria e Shëndetësisë të mos kalojnë në parlament, pse nuk ke qenë i shqetësuar, ja ke kërkuar Kryeministrit?

Angjeli: Kjo gjë ka ndodhur në qeveri sepse parlamenti i Shqipërsië i ka dhënë të drejtën qeverisë ta bëjë në këtë mënyrë.

Rakipi: Maxhoranca i ka dhënë të drejtën vetes?

Angjeli: I kemi dhënë të drejtën Këshillit të Ministrave të bëjë këtë punë, qeveria vepron në bazë të disa rregullave. Ka një nismë ligjore, që një nismë e tillë përmirësohet, është e dobishme për këtë çëshjte.

Ruli: Shqetësimi i Kryeministrit  duhet të ishte një transperencë që do të merrte nga shqiptarët,  jo si shtirës, si modernizues. Nga pikëpamja formale përveç se afati nuk ka kaluar 300 vjet, nuk është i detyruar ta sjellë në parlament, te këto partneriteti, shuma e përvitshme figuron 10 milion e shtrirë në 10 vjet shkon në 100 mln. Me këtë firmë që hidhet sot ke marrë angazhim për një angazhim për 5 mln euro në 10 vjet. Pikërisht do të donte të kishte gjithë mirëkuptimin e shqiptarëve, duhet ta kuptojë, Rama duhet të thotë që duhet të ndryshojë ligjin, ose të shkojnë në parlament, meqë e kapërcejnë masën e një mandati.

Preçi: Qeveria në zbatim të një ligji që u miratua vitin që shkoi ka detyrimin të shpallë kuadrin ligjor, të bëjë transparencë. Nuk po gjen zbatim, qeveria e mëparshme, futi në borxh shtetin përmes firmave private dhe u krijua situata që qeveria aktuale është llogaritare e qeverisë së kaluar.Shërbim për llogari, qeveria pas kësaj qeverie do të jetë llogaritare e oligarkëve, ky është shqetësimi.

Rakipi: Ku është përfitimi i kësaj TVSH-je, sepse duke thënë teknologji mund të harxhohen 200 mln euro, 1 mln euro. Ku është përfitimi i këtij vrapimi të çmendur, pronari i kompanisë që duhet të hyjë. Që të funksionojë kjo teknologji nevojiten që makineri, kasa fiskale të reja të futen në treg jo domosdoshmërisht nga ne.Pra  pronari thotë nevojiten makineri të reja, por ne kemi propozuar tonat sëbashku me kasat fiskale, duhen kasa të reja.

Preçi: Është një shqetësim në rritje se edhe në këtë koncesion nxiton pa u maturuar afatet, përmirësim i targave, pasaportave, çdo 10 vjet bëhet tenderi i madh, kemi paqëndrueshmëri të standardeve teknologjike, s’kam parë terma reference.Duhet saktësuar çdo të bëhet me 60 mln euro që kemi sot biznes, përndryshe. E kam lexuar deklaratën e ti si një rinovim.

Rakipi: Kemi në tryezë anëtarin e parlamentit, pjesë e maxhorancës, ky nuk di që gjërat kanë shkuar larg, se nevojiten makineri të reja dhe sëbashku me kasat fiskale duan kasa të reja, sa kushtojnë në Shqipëri?

Angjeli: Këtu kemi deklaratë të këkruesit që ende nuk ka fituar.

Rakipi: Kemi një deklaratë që kërkon një gjë të pakërkuar dhe të pakërkuarit fitojnë gjithmonë. Si ka mundësi që këta të pakërkuarit fitojnë gjithmonë? Sa para bëjnë kasat fiskale?

Preçi: Janë 60 mln euro nëse do të ndërrojmë kasat fiskale, janë 60 mln euro.

Rakipi: Kasat e vjetra ikin?

Angjeli: Ikin se ka thënë Cengu jo se është marrë vendimi, problemi është që flasim. Ti do të përgjigjesh për këto që ke gjetur, që ka thënë Cengu.

Rakipi: Ju thoni që po u ndërruan kasat kushtojnë 60 mln euro.

Preçi:Sistemi funksionon me elementët e vetë.

Rakipi: Mund të ndodhë që kërkesat mund të mos realizohen. Është thjesht tekonologji. Po nëse teknologjia ka vështirësi, Shqipëria është zonë rurale, interneti, energjia elektrike, në plazh s;ka internet. A mban njeri përgjegjësi?

Preçi: Qeveria rrit koston e biznesit.

Rakipi: A i rrit të ardhurat varianti i ri, do rriten të ardhurat?

Ruli: Në vende të Ballkanit ti ke normën më të lartë të mbledhjes së TVSH-së, është kosnoliduar madje krahasuar edhe me BE, je më lart. Ç’punë ke këtu, ky shërbim kryhet mirë.

Angjeli: Po ta kishin vendosur mbi taksën e banesave.

Ruli: Vërtet ke segmente që mblidhen 0.2 përqind, tatimi mbi pronën, aty nuk është treguar vullnet për ta mbledhur se nuk do mblidhej aq keq, ne jemi aq modern sa jemi. Se ju të Ramës do kapërceni Suedinë. Ti  nuk ke furnizim me energji, pa u defektuar, ti ke interpretim, më të dobët në euro ati ke gjithë zonën rurale, si do ta bësh transmetimin online në serverin qendror, do mbash edhe modelin e vjetër që i hedhin me dorë? Kush kush do ta ndajë sharpin nga sheqeri, sa erdhi nga e reja dhe e vjetra. Pamë tre të parët të Beqaj, boll të kem lidhjen.

Preçi: Mund të kesh administratë  me integritet, mund të kesh teknologjinë me  të njëjtën adminstratë dhe je këtu ku je.

Angjeli: A do të rriten të ardhurat, nëse vjen realisht një teknologji më e përparuar dhe funksionon normalisht e pranuar me terma te referencës edhe nga FMN edhe që punon normalisht, mënyra dhe ideja është për ti rritur, jo për ti zvogëluar se ça do ndodhi në praktikë.Edhe sot energjia elektrike nuk është funksionale, shtrirja e internetit edhe sot nuk është.  Ka një program,  ka një plan biznesi.  Nuk i kontrolluam minierat se çfarë programi investimi është bërë, kemi folur për aeroportin që janë mbarsur për çmimin dhe moslejimin e aeroporteve të tjera, po ti pyesësh politikanët nuk i kanë lexuar. Menjëherë OSSHA i lind e drejta e negociimit. Cilit shqiptari  i vjen mirë që po ta presë nga Ameriks është 40 përqind më lirë.

Rakipi: Kontrata e aeroportit të Rinasit është shkatërruese, gjermanët po tallen.

Angjeli: E di si deklaroi, është antikombëtare. Berisha, pas 2 muajsh që mori pushtetin tha kjo është kontrata më e mirë që ka bërë Republika e Shqipërisë. Kjo që është tradhëti, është gjëja më e mirë. Mos bjer në grackën e politikës.

Preçi: Kontrata për mbldhjen e TVSH-së, softëeri, shumica  e PPP që ka dhënë shteti ka situata të pazakonshme, cënim të interesave, biles janë votuar, janë përgatitur nga kompani që kanë marrë koncesionet. Nuk ka asnjë kontratë të shtetit shqiptar që fikson çmimin që varet nga tregu, kemi dobësi me Entete Rregullatore, nuk kanë mbrojtës.

Rakipi: Me kontratën që ke bërë po e tërheq zvarrë Ministrat Drejtori i Aeroportit, kontrata ka kushte diskriminuese.

Angjeli: Pse i filluan tani negociatat, ku e gjetën të drejtën?

Rakipi: Vetëm në Shqipëri fluturon me çmime të larta.

Preçi: Mund të thuash për telefoninë të njëjtën gjë.

Angjeli: Nuk funksionojnë Entet. Kjo sjell dështimin e koncesionit.

Preçi: Kemi 20 vjet që nuk raporton kryetari i Kontrollit të Lartë të Shtetit, nuk ka asnjë akt ligjor nga qeveria, përjashto disa ndëshkime, institucionet e larta nuk raportojnë në parlament.

Rakipi: Ministria e Financave thotë se risku i këtij tenderi është i gjithë te privati, pse një privat do të ndërmarrë një inciativë të tillë, si e mendon?

Angjeli: E para po e dëgjoj nga ty,  si ajo e Cengut nuk mund të jenë përgjegjësi vetëm e privatit, nëse e ka thënë e ka thënë gabim, ka dashur të bëjë një problem, jo profesionale.Janë risqe të sigurisë kombëtare që me kohë do të shpalosen.

Rakipi: A vihen në rrezik të dhënat  e kompanive?

Angjeli: Termat e referencës dhe zbatimi, nëse termat nuk japin garanci atëherë kjo është në dëm të biznesit. Nëse nu zbatohet edhe po të jetë në termat e referencës është me pasojë.

Ruli: Ky do të ishte një nga shqetësimet ku futem në këtë fushë që është monoppol i shtetit, është shumë delikat. Kur ti këtë kompani nuk e zgjodhe vetë që në Suedi në SHBA ka sjellë vetë, ty këtë ta sjell një biznesmen shqiptar. Si do lësh që ti dijë xhiron, transaksionet t’ia dijë një kompani private. Serverin ta cënuan sa banditë shtetëror, por jo kompani. Ti këtu do të sjellësh një kompani që s’ka asnjë traditë, as nuk e ka konfirmuar veten, fjala PPP nuk është ndërtuar gabim, do të isha shumë i rezervuar, partneritet dhe liri për të bërë biznes. Po për të bërë partneritet kultura jonë ekonomike si shqiptarë ballkanas është shumë e dyshimtë.  Kur privati me privatin nuk mbajnë partneritet  si do ta bëjnë me shtetin.

Angjeli: Në parim Genci ka të drejtë, që ka një farë rezerve, por niset nga disa fakte të dhëna që kemi ne që qarkullojnë për disa koncesione, por për biznesin pas 25 vjetësh, ka biznese që e meritojnë të jenë PPP. Ka biznese të vërteta.

Preçi: E konsideroj ngritjen e një gjurulldie, kontrata e një serveri IT nuk mund të shndërrohet në koncesion dhjetra milion euro, e shoh si abuzim, e dyta nga definacioni i ligjit shqiptar dhe BE është shërbim i zakontë, nuk e përfshin, në pikpamje ligjore, mund të bëhet për mirëmbajtje jo për PPP. Ligjërisht është jashtë direktivës. Legjislacioni për programin e zhvillimit as nuk përmend të tilla gjëra, përfundimi i plehrave, shëndetësisë që është bërë, në thelb s’ka parashikime të tilla për financën, nuk ka një lidhje shkak-pasojë, midis teknologjisë dhe rezultatit, teknologjia, ndikimi është afër 0.

Rakipi: S’do të kemi rezultat?

Angjeli: Nuk garanton, ky ka faktor të tjerë.

Preçi: Nuk mund të jetë prioritet i shpenzimeve publike.

Rakipi:Janë firmosur PPP me qindra milion euro dhe interesante është që shumë njerëz anonim të thirrur nga skajet regjistrojnë firmë 1 mijë euro edhe bëhen pronar 40 përqind. Kontratat i bëjnë me studio të rëndësishme ligjore që nesër po të ndërrohen qeveritë të mos ketë fuqi të veprojnë, siç ndodh me Rinasin Bankersin, Rapiskanin.

Angjeli: Këtë duhet ta vërtetojmë, nëse ka raste të tilla janë të dëmshme për interesat e shtetit shqiptar. Është përgjegjësi po e shtetit, atyre që e bëjnë që të verifikojnë nëse ka kompani të lidhura, nëse ka të tilla dhe nëse kanë studio të kësaj natyre dëmi do shkojë 2 fish.Nuk do të ketë rezultat nuk do të zgjidhë dot kontratë.

Rakipi: Rapiskani që socialistët u betuan që do ta prishnin, e vijuan me 210 mln euro që do ti marrë koncesionari. Kontrata hemodializë- sterilizim. Ne e kemi provën e atyre që kanë ndodhur, Rapiskani mes dy qeverive, kemi dhe këto që do të vinë.

Preçi: Shqetësimi mbetet, përkeqësimi i vendit, vendosja e shtetit në këmbë të oligarkëve, unë jam për moriatorium, duhet të bllokohet derisa të vendoset.

Rakipi: Zoti.Rama a ka në duar një shtet modern për të hedhur këto ide kaq europiane si suedezët?

Ruli: Sa e njoh shtetin shqiptar, ka një sfidë të madhe duke dashur të anëtarësohesh në BE, dhe të pranosh realitetin që ende nuk je dhe vetëm sepse je në krye, je ti, kjo ndodh te paranojakët. E dyta, kontrata në shërbimet  publike që i delegon kundrejt pagesës së privatit, kostot, pengjet që i lë, financiare apo edhe morale shtetit në kurriz, janë të mëdhaja. Do ja shohim problematikën në kurriz, sepse sot edhe ata që nuk e dinin, mënyra si do të kryhet sterilizimi i dializës, do ti ndjejnë në përditshmëri.

Angjeli: Jemi në rrugën e modernizimit, s;mund të pengojmë askënd, koha do të tregojë kush ka ndihmuar apo edhe e ka dëmtuar që prej ’90 e deri kur të arrijmë të integrohemi.

Preçi:Është fryt i kontributit të gazetarëve, është llogaridhënie, kërcënimi i koncesioneve ka një agresim do të thosha të sektorit privat, trafik influencë janë mbipërfaqësuar në Kuvend, në favor të lobeve të biznesit, aktiviteti i ligjshëm që prodhon paligjshmëri në konseguencë.

Rakipi: Z.Berisha u lodh së dhëni koncesione, partneritete.Por po ta shohësh Rruga e Kombit është investim, hidrocentralet disa janë bërë dhe janë në punë, buron energji. Tek kjo qeveri, kemi koncesione në fushën e shëndetësisë, ju jeni 3 ekspertë çjanë këto koncesione në shëndetësi dhe çfarë pëfitojnë shqiptarët?

Ruli: Ne e përmendëm, unë vërtet këtë pyetje çështë ky zell  me koncesione i një qeveritari që nuk ka kohë të presë, dëhsiron ta modernizojë. Modernizimi merr 4 vjet dhe qeveritari ikën për 4 vjet, ngut djaloshar, modernizim do ta quaj të pafalshëm. Fakti që dhe ne që jemi deputetë marrim vesh vetëm kur gazetarët njoftojnë publikun, pse mos të ketë deklaratë të Beqajt që të thotë do bëj këtë gjë, ta shpegoj kush e është e mira.Ky qerthul enigmatik na vë në dyshim çështë ky zell, gjëra kaq serioze bëhen në kaq pak kohë, duke mos pasur kohë ta përtypësh nga i pari te i dyti. Nëse në krye të një viti do të kenë çmime më të larta  qytetarët, atëherë dështoi. Me një kosto do të themi diçka, bota e shëndetësisë, mjekë specialistë kanë një mosbesim total te këto lloj koncesione në këto shërbim që janë dhënë nuk është drama e shëndetit publik check up i moshës së tretë një mendje e urtë, është goxha kosto e madhe. Ti ke shërbime të tjera shumë të rëndësishme që kushtojnë sot sa çereku i asaj kosto.

Preçi: Ka dy lloj zyrtarësh, ata që vjedhin dhe që nuk bëjnë asgjë dhe që vjedhin dhe bëjnë një gjë. Koncesionin  e shëndetësisë e shoh si eksperiment për të pompuar disa para pa menduar efektivitetin, koston për nivelin e shqiptarëve, për jetesën e tyre. Kemi vrarë veten dhe kur vret veten nuk ka se kush të merr hakun, meriton mbikqyrje të rreptë, rritje transparente dhe diçka mund të prodhojë.Pompimi ka rrezikuar dhe ka kompromentuar borxhet në përiudha të ardhshme.

Angjeli: Edhe për koncesionet e tjera nuk janë të lidhura me shumë elementë që përmendim, mungon komunikimi për të treguar se a do të mundemi me këtë veprim të arrijmë të bëjmë shërbim më të mirë, me kosto më të ulët, nëse gjëra të tilla kanë munguar është e domosdoshme të rregullohen menjëherë. Në këtë sektor janë politika që çdo parti që vjen është e rëndësishme që të bëhet transparencë.

Angjeli: Ky i fundit që është me lekë nga buxheti i shtetit, edhe kur ishte publike ja jepnim, shtrirja e një sasie parash në një kohë me të gjatë nëse dështojmë. Kur flasin institucionet ndërkombëtare, flasin për analizë, por kur janë para të buxhetit ai shqetësim që është shprehur deri tani ka të bëjë me konsolidim fiskal, është rasti që sa të jetë e mundur të reflektohet.

Preçi: Po krijojmë monopole me ligj.

Rakipi: Çfarë është njeriu që ka ardhur për të bërë tenderin e sterilizimit,merr 40 përqind të aksioneve?

Preçi: Janë vendimarrje klienteliste të dyshuara, të bazuara në korrupsion, organet kompetente duhet të veprojnë.

Angjeli: Nëse është kështu siç thua ti, janë të dyshuara atëherë.

Ruli: Është klientelizëm. Pse nuk bëhen publike biznes-plane?

Preçi: Me 3 faqe Rapiskani ka marrë 260 milion euro biznes.

Ruli: Koncesionet që kanë pasur disa institucione të ngritura, për Hidrocentralet kanë qenë 2 Komisione të Vlerësimit, është rëndësia e procesit, se kam për kontestim. Procesi bëhet vetëvetiu transparent, ke njoftim publik në web për çdo propozim, ishin gjithë vendimet që merrte ky Komision, ishte vendimi që merrte qeveria kur i miratonte. Çfarë ke sot, i ke të bllokuar apo u fol për tendera,  s’ke asnjë të dhënë.

Rakipi: A ka nxjerrë mësime qeveria që është tani, jo anëtar pjesë e së cilës ti je me kontrata të Crown Agent dhe Rapiscan po marrim këto të dy.

Angjeli: Besoj se te Rapiskani nga konsultimet dhe pyetjet që kemi bërë në parlament referuar të dhënave unë them që ka nxjerrë mësime, vështirësia që ka dalë ka qenë çështja  e arbitrazhit. Sa i takon kush e  ka blerë, ça përfaqëson, nuk është çështja jonë por e organeve hetimore, ka pas raportim para pak ditëve që ka bërë për doganat ish-Ministri Cani ku ka raportuar mbi rezultatin 2 vjeçar për Crown Agnent për plotësimin e detyrimeve kontraktore.

Preçi: Shqetësimi i parë, nuk ndëshkohet askush nga ata që kanë cënuar interesa të publikut, njerëzit i kanë sytë në procesin europian, nëse Shqipëria është pjesë e BE do të shpëtojë nga oligarkia.

Rakipi: Rama pranoi se e ka anuluar Spitallën, se është tërhequr sepse është përdorur emri i të  vëllait, do ata këshilloni Kryeministrin të mos bëjë standart të dyfishtë?

Angjeli: Meqë më kërkon një këshillë, këshilla numër një është të respektojmë me rigorozitet ligjin, të rrisim në maksimum transparencën se me sa duket në çështjen e transparencës për to ka ende shumë për tu bërë.

Rakipi: FMN ka shprehur shqetësim GDP, ka shkuar 7 përqind por edhe për jotransparencën.

Preçi: Shqetësimi i opinionit dhe institucioneve ndërkombëtare financiare përfshirë edhe FMN, mbetet kuadri ligjor i dobët, mungesa e transparencës rrezikon implikime fiskale të rrezikshme, duhet të ndërmarrë moratoriumin, të heqë dorë, të frenojë agresionin e oligarkisë, nga fondet ekskluzive të të drejtave të shtetit.

Ruli: Është vërejtja e FMN, nuk bën me këtë Kryeministër, prit se s’keni parë gjë akoma, se ça do të bëjë më shumë sa koncesione do të bëjë edhe janë dyshime jo pa bazë,meqë do modernizim duhet ti pezullojë koncesionet por nuk duhet të guxojë të bëjë koncesione të tjera, të lë para dilemave prit se s’keni parë akoma asnjë gjë.LSI po do, ti vendosë një barrierë. Në parmanet nuk do të kesh votën time të parën si LSI.

Angjeli: Së pari do thoja reagimin e FMN, fakti që ky institucion pavarësisht nga reagimet e mëdha, qoftë edhe ky i sotmi ka arritur të bëjnë kujdes nga rreziku, ka diçka që duhet rregulluar, qoftë ligjërisht transparencë, zbatim i këtyre koncesioneve, kontrolli për zbatimin e tyre ka qenë i dobët, nuk shoh asnjë gjë të keqe të ketë përmirësime të akteve ligjore që rregullojnë çështjet e privatizimit të ekonomisë dhe të partneritetit publik- privat. Një gjë theksoj, nuk duhet lënë përshtypja që ndokush është kundër. Të gjithë janë pro koncesionimit, kush dhe në çmënyrë ligjore.

Rakipi: Çështë qeverisja e rilindjes në këto 3 vjet?

Ruli: Për mua vërtetë në Shqipëri çdo qeverisje në fund të fundit është periudhë e historisë tonë, deri më sot qeverisje më të çoroditur, më jo transparente dhe më shumë e shoqëruar me skandale unë nuk kam parë në këto 25 vjet. Përtej arritjeve duhet pranuar ka qenë pa vizion, kaotike në nismat e veta, kundërproduktive në aksionin anti-informalitet dhe në të njëjtën kohë mendoj se ka shpenzuar shumë energji në çfarë gjeti, nuk lidh do të djeshmën me të nesërmen.

Angjeli: Nuk duhen parë gjërat badh e zi, qeveria ka marrë disa refomra dhe është në tentativë për të marrë disa reforma. Ajo që do të sugjeroja është që është momenti që qeveria të kthejë fytyrën në rritjen ekonomike.

Rakipi: Nuk ju duket sikur  Rama është shfaqur si llogaritar i biznesmenëve?

Preçi: Shumica e borxheve thjesht për likujdim faturash, është vendosur në këtë pozitë, duke u ngutur me koncesionet ekziston rreziku në qeverisja që do të vijë do të mbledhë thjesht taksa dhe do ja vërë në dispozion oligarkëve.

Angjeli: Edhe pse është lozur një rol i imponuar, i detyruar që ka pas lidhje me trashëgiminë e borxhit për një punë të kryer dhe tregoi një farë transparence me biznesin shqiptar.

Rakipi: Vrapimi i çmendur për të shqyer pronën publike.

Ruli: Oligarkët në të gjithë botën, instiktin e agresionit e kanë të natyrshëm, ata i frenon shteti, qartësia, ligji, vizioni, transparenca.

Preçi: S’ka biznes që del për bamirësi, shkalla e lartë e përfshirjes në politikë nuk mund të prodhojë këtë rezultat të frikshëm.

Angjeli: Çdo tentativë që lidhet me interesin për të grabitur dhe jo për të ndihmuar janë të dëmshme, shoqëria civile duhet të lozë një rol me të madh për ti frenuar ato.

Rakipi: Koncesioni teknologjik për mbledhjen e TVSH do bëhet?

Preçi: Si rregull nuk mendoj se ndalon, gjithë debati fakti që pritet shpallja e fituesit.

Ruli:Me sa pamë, do bëhet.

Komento